Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučíme vás učit, vzkazují studenti svým učitelům

Školství je jedním z mála oborů, s nímž má drtivá část české populace osobní zkušenost. Také proto se k němu každý s oblibou vyjadřuje. Studenti PdF MU však přišli s revoluční novinkou – radit hodlají vlastním učitelům…

Není to tak dávno, co světlo světa spatřila studentská iniciativa Otevřeno, zaměřená na inovaci vzdělávání na pedagogických fakultách. Navzdory masivní propagaci dokázala tato organizace zaujmout většinu studentů maximálně tak povedenými webovými stránkami.

Není divu, kromě několika na první pohled bohulibých žvástů (předem varuji na zvýšený počet slov a slovních spojení jako společenská odpovědnost, reflexe, demokratické pojetí, rozmanitost apod.) nic objevného a smysluplného s sebou nepřinesla.

Jistě, studentské spolky k vysokoškolskému životu patří, význam Otevřena mi však dlouhou dobu unikal. Až nedávno vše objasnil zakladatel celé iniciativy Tomáš Čakloš v rozhovoru pro EDUin.

Poměrně rozsáhlé interview jsem dočetl do konce s otevřenou pusou a úsměvem na rtech. Student sociální pedagogiky Čakloš v něm totiž zcela bez okolků říká, že ač bez významnější zkušenosti z praxe, ví přesně, jak správně učit. A kdyby mu to bylo umožněno, nepochybně by to rád ukázal i svým současným učitelům. Čert vem tituly a letité zkušenosti.

Pojďme se společně podívat na největší perly z celého rozhovoru:

  1. Postoje a vize. Tato dvě slůvka prostupují interview od začátku do konce. Znalosti žáků jsou fajn, ale patří na druhou kolej. Mnohem lepší je, když se takový žák zúčastní „skutečné výchovy k demokracii, aktivního občanství a společenské odpovědnosti.“ Dále by vedoucí inciativy Čakloš ve výuce ocenil „větší důraz na porozumění tématům dnešního světa a života v něm.“ Vskutku chvályhodné, jen mě trošku děsí (zřejmě proto, že si to umím představit), jak by bylo toto porozumění interpretováno…
  2. V nadcházejícím půlroce máme čtyři hlavní cíle: inovovat obsah předmětů pedagogiky a psychologie, posílit občanský rozměr přípravy učitelů, rozjet studentské oborové rady a uspořádat sérii seminářů a debat o budoucnosti vzdělávání.“ Ne, toto opravdu nejsou slova děkana či jiného vysokého představitele fakulty, nýbrž studenta bakalářského studia pedagogického asistentství! Zřejmě nastává nová doba, v níž studenti sami vědí nejlépe, co se jim bude pro následnou praxi hodit. Zvlášť v tak specifickém prostředí, jako je školství...
  3. My nejsme jenom aktivisté, ale také třeba zvolení členové akademického senátu. Máme opravdovou možnost a také mandát měnit ledacos. Už teď se oficiálně podílíme na proměně zmíněných pedagogických a psychologických předmětů ve společném základu. A jednáme o spoustě dalších věcí, připravujeme zavádění nových předmětů. Naše cíle jsou naprosto reálné.“ Stručně řečeno: Studium si navrhneme sami, tak nám do toho moc nekecejte.
  4. „…inovujeme přípravu pedagogů – věříme totiž, že lepší učitelé budou formovat svědomitější občany…“ Nikdy jsme neučili, vedli jsme maximálně tak skautský oddíl a v rámci populárního seberozvoje absolvovali pár kurzů, o jejichž smysluplnosti a možnosti reálného využití v životě lze mnohdy pochybovat, ale stejně víme, jak to dělat správně. Za sebe musím dodat, samozřejmě s notnou dávkou ironie, klobouk dolů.

Co říct závěrem? Kroky a akce Otevřena ve mně vyvolávají nefalšované pobavení. Pocházím z pedagogické rodiny, jsem zásobován informacemi z první ruky, takže vím, že učitelská realita tyto arogantní a naivní jednotlivce rychle usadí zase pěkně zpátky na prdel, jak se lidově říká.

Ač také bez výraznějších zkušeností a všemožných výzkumů, podporujících mé argumenty, stále častěji získávám pocit, že za pozvolným propadem českého školství nestojí ani tak výukové metody, omezené finanční možnosti či cokoliv jiného, mnohem silněji jej srážejí stále níž a níž nevhodní jedinci, kteří se snaží učit. Ty školství přitahuje jako med vosy. Zatím jsou v relativní menšině. Otázkou zůstává na jak dlouho…

Každopádně pokud byste s nimi ráčili nesouhlasit, udělají vše proto, aby Vám život řádně otrávili. S práskáním začínají již při studiu, jak dokazuje lodivod Otevřena Tomáš Čakloš.

PhDr. Jiří Nolč fakultu po jarním semestru 2015 skutečně opustil. Legendy praví, že nedobrovolně...

Autor: Tomáš Honajzer | sobota 27.2.2016 17:59 | karma článku: 22,90 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Tomáš Honajzer

Praho, pusť mě domů!

Letos jsem třikrát cestoval z Brna do Prahy a zpět. Pokaždé jen na otočku. A pokaždé mé cesty měly až nápadně podobný scénář s mnoha odbočkami. Někdy doslova...

27.12.2018 v 18:44 | Karma: 17,98 | Přečteno: 860x | Diskuse| Osobní

Tomáš Honajzer

(Ne)normální svatbu, prosím!

Když pracujete v obchodě s dárkovými předměty a nejrůznějšími cetkami, obnáší to sem tam i činnost, kterou lze označit za poradenskou. Zvlášť pokud jde o svatby.

27.8.2018 v 12:04 | Karma: 16,27 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Gentlemanství stranou

Věřili byste, že i slušní Angličané, slůvkem sorry nešetřící, se dokážou chovat "buranštěji" než Češi? Ale ano. Stačí se s nimi projet po Londýně metrem.

25.12.2017 v 17:52 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: O kráse anglických žen

Ještě před tím, než jsem odjel na Ostrovy, jsem byl z několika různých stran (a od přítelkyně obzvlášť) varován: Angličanky jsou škaredé jak noc. Ani po měsíci zatím stále nevím, jestli souhlasit.

29.9.2017 v 14:16 | Karma: 24,72 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Veverka Verča

Jsem šťastný jako blecha, neboť jsem si splnil dětský sen. Uprostřed Londýna. A navíc úplnou náhodou.

20.9.2017 v 14:31 | Karma: 17,87 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Tomáš Honajzer - student, budoucí učitel (možná), Slezan, milovník české i světové literatury, píšící převážně nevážně o dění okolo sebe.

Seznam rubrik