Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život v Česku je vlastně celkem fajn

Každý správný Čech si rád stěžuje. Na všechno a na všechny. Leckdy to vypadá, že žít v České republice musí být strašlivou noční můrou. Samozřejmě, vše není růžové, pro tentokrát ale hoďme negativní stránky za hlavu…

Česko mám opravdu rád. Nikdy jsem nechtěl utéct pryč, přesto ani já jsem se mnohdy neubránil pocitu, že za hranicemi musí být tráva zelenější a voda čiřejší. Dnes už vím, že tomu tak není, a pokud ano, je tato výhoda téměř vždy draze vykoupena.

Česko nepředstavuje ráj na zemi. I kdyby jím náhodou bylo, připustili bychom si to vůbec při tom našem neustálém remcání? Pochybuji. Nicméně i tak se jedná o fajn místo pro život. Důkazy? Tak třeba následujících 10 důvodů:

Bezpečnost Vzhledem k aktuálnímu společenskému vývoji ve světe pravděpodobně nejvýraznější přednost. Umístění v klidném středu Evropy, žádné muslimské no-go zóny, možnost nočního vycházení bez reálné hrozby napadení, fungující policie. Co by za to řada Belgičanů dala. Tuto výhodu si zkrátka nesmíme nikdy nechat vzít, ani kdyby to pro nás mělo znamenat ocejchování všemi těmi ponižujícími a otravnými nálepkami.

Ateismus Bůh má na dění v Česku stejný vliv asi jako monetární politika Somálska na ekonomický vývoj v Evropě. Církev trčí na dně žebříčku popularity a po nedávných církevních restitucích se jen stěží vydrápe v dohledné době výš. A jaký je vlastně život bez Boha? Ano, především těžký, ovšem na druhou stranu také opravdovější a svobodnější. Takový, jaký jej máme rádi.

Kultura Možná buranská, možná hospodská, v každém případě nenafoukaná, osobitá a jen těžko masově vývozová. Kultura, kterou milujete, nebo nenávidíte. Málokdy něco mezi tím. Navzdory mnoha temným obdobím bohatá, uznávaná a rovnocenná. Plná vytříbených děl literárních, hudebních i filmových. Kultura, která je otevřená vnějším vlivům, ale zároveň stojí pevně na svých nohách. A pak tu máme taky ty naše hospody, že jo…

Svoboda Ubývá a ubývá. V porovnání s vyspělejší částí světa ovšem zatím jen pomalounku. Stále můžete nahlas říct, že Kalousek je kretén a Zeman ochlasta. Můžete vyrazit na zkušenou do světa, svobodně se rozhodovat. Pochopitelně, stát by rád mluvil znovu výrazněji do našich životů, ale dovolili bychom mu to opět?

Liberalismus Chcete-li si užít nezdravého jídla, alkoholu a cigaret, vyrazte do ČR, hlásal před nedávnem článek, který koloval českými weby. Česko se ukázalo jako země v přístupu k těmto požitkům z celé EU nejvíce liberální. Okamžitě mě napadla otázka, zdali to vůbec ještě někoho překvapuje? Liberální přístup máme v krvi. Nepsané pravidlo, s nímž se ztotožňuje většina české společnosti, zní přece jednoznačně: dělej si, co chceš, pokud mě tím neovlivňuješ. Existuje lepší přístup k životu?

Čistota Česká města působí mnohdy omšelým dojmem, zato ale oplývají čistotou. Mnohé západní metropole v tomto ohledu dokonce strčí do kapsy. Prostor, který obýváme, máme rádi čistý a pokud možno i upravený. Že by pozůstatek německého perfekcionismu?

Humor Nedílná a klíčová součást české kultury. Humor milujeme. Nic nám není svaté, neexistuje žádné tabu. Ale jak český humor charakterizovat? Určitě jako sarkastický, šibeniční, švejkovský a černý natolik, že by mohl na plantážích sbírat bavlnu. Humor má v české společnosti nezpochybnitelné postavení. Vždyť nám pomohl přežít nejedno neradostné období. Jen škoda, že český smích není vždy pouze veselý, ale často pramení ze smutku.

Klid Už polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygiel vypozoroval, že klid je pro nás posvátný. Co si budeme povídat, nepatříme mezi národy, které mají nutkání světu ukazovat směr a kráčet bez přestávky neustále směrem kupředu. Naštěstí. Umět zpomalit či úplně zastavit je neméně důležité. Peníze a majetek jsou super, pohoda, klid a život bez zbytečného stresu však ještě lepší.

Přímočarost Že máme pěkně prořízlou pusu, naznačuje již zmiňovaný humor. Přímočarost se ale projevuje i v běžném životě. Neradi chodíme kolem horké kaše, co máme na srdci, to musí ven. Politická korektnost v Česku stále jen horkotěžko hledá pevnou půdu pod nohama. Netrápíme se tím, co si o nás myslí ostatní. Sakra, nejsou to náhodou znaky zdravého sebevědomí?

Domov Ač neustále cestujeme za poznáním, zážitky i prací, stejně se téměř vždy rádi vracíme domů. Ač neustále brbláme, jak tu stojí za prd, stejně nikdy nikam neodcházíme. Ač se neustále hašteříme kvůli malichernostem, stejně stále fungujeme pohromadě dál. Není to příliš obvyklý závěr, ale řekl bych, že se máme jako Češi rádi. A stejně tak bych řekl, že máme rádi i samotné Česko, náš domov.

Autor: Tomáš Honajzer | pondělí 4.4.2016 11:24 | karma článku: 26,18 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Tomáš Honajzer

Praho, pusť mě domů!

Letos jsem třikrát cestoval z Brna do Prahy a zpět. Pokaždé jen na otočku. A pokaždé mé cesty měly až nápadně podobný scénář s mnoha odbočkami. Někdy doslova...

27.12.2018 v 18:44 | Karma: 17,98 | Přečteno: 860x | Diskuse| Osobní

Tomáš Honajzer

(Ne)normální svatbu, prosím!

Když pracujete v obchodě s dárkovými předměty a nejrůznějšími cetkami, obnáší to sem tam i činnost, kterou lze označit za poradenskou. Zvlášť pokud jde o svatby.

27.8.2018 v 12:04 | Karma: 16,27 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Gentlemanství stranou

Věřili byste, že i slušní Angličané, slůvkem sorry nešetřící, se dokážou chovat "buranštěji" než Češi? Ale ano. Stačí se s nimi projet po Londýně metrem.

25.12.2017 v 17:52 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: O kráse anglických žen

Ještě před tím, než jsem odjel na Ostrovy, jsem byl z několika různých stran (a od přítelkyně obzvlášť) varován: Angličanky jsou škaredé jak noc. Ani po měsíci zatím stále nevím, jestli souhlasit.

29.9.2017 v 14:16 | Karma: 24,72 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Honajzer

Londýnské zápisky: Veverka Verča

Jsem šťastný jako blecha, neboť jsem si splnil dětský sen. Uprostřed Londýna. A navíc úplnou náhodou.

20.9.2017 v 14:31 | Karma: 17,87 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Tomáš Honajzer - student, budoucí učitel (možná), Slezan, milovník české i světové literatury, píšící převážně nevážně o dění okolo sebe.

Seznam rubrik