Další plivanec do srbské tváře

23. 05. 2016 14:57:10
Kosovo i dnes, více než osm let od vyhlášení nezávislosti, neuznávají desítky států od Ruska po Brazílii. Přesto se Kosované mohou nově ucházet o účast na fotbalovém mistrovství Evropy i světa.

Psal se začátek roku 2008, když si Kosované řekli, že by bylo fajn urvat si kus srbského území, založit si vlastní stát a na zpropadené a nenáviděné Srby vypláznout jazyk. Zkrátka skoro něco jako vznik Československa v roce 1918...

Načasování pro svůj záměr zvolili odvážní kosovští Albánci vskutku příhodně. Už tenkrát panoval ve světě romantický ideál, který hlásal, že každý národ by měl mít svůj vlastní stát, kde si bude pěstovat kytičky (v případě Kosova také nezaměstnanost a korupci), chovat dobytek a modlit se k bohu. Byť se kosovský plán zdál býti zpočátku naivním, nakonec přeci jen vyšel. Hned druhý den po vyhlášení nezávislosti přispěchaly se slovy uznání USA, Francie i Velká Británie, které jsou, jak známo, pro každou špatnost.

Srbové pochopitelně reptali, že Kosovo je jejich území a že takto by to nešlo, ale bylo jim to podle očekávání prd platné. Reptání jim vydrželo dodnes, přesto Kosovo stále přežívá (záměrně nepoužívám slovo žije) a svět se Srbsku vysmívá podobně jako na začátku.

Posledním důkazem budiž pánové z fotbalových organizací UEFA i FIFA. Ti před pár dny přijali Kosovo za právoplatného člena svých megalomanských uskupení, čímž mu umožnili sestavit reprezentační výběry a ucházet se o všechny nadcházející fotbalové akce i účastnit se kontinentálních soutěží.

Zejména evropští bafuňáři z UEFA ukázali svým českým kolegům, že se mají stále co učit, protože samo se to neudělá, že jo. Ivan Horník by mohl vykládat...

Reglementy UEFA mluvily dle Srbů ještě před pár dny jasnou řečí: Členy UEFA mohou být pouze země, jejichž nezávislost přiznává Organizace spojených národů. Tuto základní podmínku Kosovo nesplnilo. Protože ale existoval v zákulisí silný zájem Kosovany do evropské fotbalové rodiny protlačit stůj co stůj, původní podmínku měla nahradit formulace „země, kterou uznává většina evropského společenství“. Stačilo, aby tuto změnu schválila dvoutřetinová většina, a vše mohlo být vyřešeno. Jenže ani tento pokus nevyšel.

Zdálo se, že Srbové, jež mají na území Kosova stále řadu klubů a stovky hráčů, kteří spadají pod srbský fotbalový svaz, budou moci slavit. To byla každopádně chyba lávky. Představitelé UEFA se totiž dohodli, že pravidla jsou jen bezvýznamné formality, a proto si uspořádali ještě tajné hlasování, v němž v poměru 28:24 přijetí Kosova schválili.

Situace z roku 2008 se opakovala: Srbové nadávali na všechny strany, Kosované přijímali gratulace zleva zprava, svět (tentokrát ten fotbalový) mlčel.

Po přijetí do UEFA následoval kosovský vstup také do mezinárodní organizace FIFA, díky němuž se Kosovo může těšit na boj o nadcházející seniorské mistrovství světa.

Kosovany tak nyní čeká budování reprezentačního kádru. Bude zajímavé sledovat, zdali opět sáhnou ke své oblíbené strategii a hráče bez mrknutí oka ukradnou zemím, které je vychovaly. Na největší hvězdy musí nicméně zapomenout. Tedy aspoň prozatím. Regule totiž neumožňují na seniorské úrovni „přestoupit“ z jedné země do druhé.

„Švýcary“ Granita Xhaku (odmítl vstřelit gól v reprezentačním zápase s Albánií), Xherdana Shaqiriho (vítězství Bayernu Mnichov v Lize mistrů slavil s kosovskou vlajkou kolem krku), Valona Behramiho či „Belgičana“ Adnana Januzaje tak v kosovském dresu neuvidíme.

Že jsou ale nějaká pravidla v případě Kosova jen zbytečným cárem papíru, jsme se už jednou přesvědčili. Tak se nechme překvapit, s čím přijdou fotbaloví činovníci příště.

Autor: Tomáš Honajzer | pondělí 23.5.2016 14:57 | karma článku: 34.17 | přečteno: 1266x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 904

Tomáš Honajzer - student, budoucí učitel (možná), Slezan, milovník české i světové literatury, píšící převážně nevážně o dění okolo sebe.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...